Landschap

Breedbladigen onkruiden [Broad-leaved Plants (Annual)]

Onkruiden zijn planten die op plaatsen groeien waar ze ongewenst zijn. In de landbouw zijn onkruiden wereldwijd verantwoordelijk voor enorme oogstverliezen. Daarnaast kunnen onkruiden leiden tot kwaliteitsverlies van het eindproduct, de oogstwerkzaamheden belemmeren. Onkruiden kunnen ook waardplant zijn voor ziekten en plagen. Op onbeteelde terreinen kan bijvoorbeeld brandgevaar een reden zijn om onkruiden te bestrijden.

Onkruiden zijn onder te verdelen in grasachtigen (monocotylen) en breedbladige onkruiden (dicotylen). Breedbladige onkruiden ofwel "tweezaadlobbigen" hebben per zaad twee zaadlobben (of "cotylen"). In de zaadlobben zit reservevoedsel opgeslagen die nodig is voor de kieming en eerste groei van de jonge plant.

We kennen eenjarige een meerjarige onkruiden. Eenjarige onkruiden vermeerderen zich via het zaad dat na de bloei in de grond achterblijft. Ook overwintering vind in het algemeen plaats via het zaad in de grond. In het voorjaar kiemt het zaad waarbij elke onkruid soort zijn specifieke omstandigheden heeft om te gaan kiemen zoals bijvoorbeeld vocht, bodemtemperatuur, temperatuurswisseling, grondbewerking, licht, daglengte of aanwezigheid van bepaalde nutriƫnten. Meerjarige onkruiden kunnen zich in het algemeen vermeerderen via zaad maar ook via de ondergrondse delen als wortelstokken en wortelpennen.

In de landbouw is het gebruik van herbiciden is nog steeds de meest gebruikte manier om onkruiden te bestrijden. Maar er worden steeds meer technieken ontwikkeld om onkruiden op een niet chemische manier te bestrijden. De herbiciden zijn in te delen in bodem- en contactherbiciden. Bodemherbiciden voorkomen de kieming en ontwikkeling van onkruiden en met contact herbiciden worden al ontwikkelde bovenstaande onkruiden bestreden. Sommige herbiciden hebben zowel een bodem- als contactwerking.

Voor de bestrijding van breedbladige onkruiden heeft BASF diverse middelen toegelaten: Basagran , Biathlon 4D , Butisan S , Frontier Optima , Kezuro , Malibu , Spectrum , Springbok , Stomp 400 SC , Tanaris , Toki en Wing P . Elk product middel heeft zijn eigen spectrum aan onkruiden die bestreden worden in de daarvoor toegelaten gewassen.

Top