Landschap

Loofverbruining [Alternaria dauci]

Loofverbruining in wortelen wordt veroorzaakt door de Alternaria dauci schimmel. Aantasting met deze schimmel leidt tot afsterven van het loof. Dit geeft niet alleen opbrengst verlies door afname van groen blad maar ook de mechanische oogst wordt hierdoor bemoeilijkt.

Aantasting door de Alternaria dauci schimmel begint vanaf de bladrand met langwerpige donkerbruine vlekken. Bij een ernstige aantasting lopen de vlekken in elkaar over waardoor de bladeren bruin verkleuren en afsterven. Ideale omstandigheden voor de Alternaria dauci schimmel zijn een temperatuur tussen 20 en 30°C met een lange bladnat periode door vochtige omstandigheden. Maar ook onder koelere omstandigheden kan de schimmel sporuleren. Voor kieming van de sporen is vocht een voorwaarde. Regen, mist of een slecht getimede irrigatie verlengt de bladnatperiode, en bevorderd de infectie en groei van de schimmel. De schimmel cyclus (van infectie tot sporulatie) kan zich voltooien in slechts acht tot tien dagen waardoor de ziekte snel kan uitbreiden. Na de teelt kan de schimmel op plantenresten in de grond overwinteren.

Bestrijding van loofverbruining ofwel Alternaria dauci begint bij de zaadontsmetting. Door het zaad te ontsmetten met Insure Duo wordt aantasting vanuit het zaadvoorkomen. Ook de aantasting van het kiemplantje vanuit de grond wordt door een zaadontsmetting met Insure Duo tegen gegaan.

Om tijdens de teelt het loof van de wortelen te beschermen tegen loofverbruining zijn een aantal bladbespuitingen nodig. BASF heeft hiervoor de fungiciden Dagonis SC , Scala en Signum toegelaten. Gebruik van deze middelen in het spuitschema geeft een goede bescherming van het wortelgewas, voor een optimale opbrengst met gezond loof voor mechanische oogst.

Top