Landschap

Penicillium [Penicillium sp.]

Penicillium is met name in de bewaring van geoogste producten een veel voorkomende schimmel. Maar ook thuis in de keuken komen we de schimmel tegen op bijvoorbeeld kaas of brood. In de bewaring van fruit wordt de aantasting vruchtrot genoemd. In de bewaring van lelies spreken we over bewaarrot. Aantasting is meestal te herkennen aan groene of blauwgroene schimmelgroei waarop zich nieuwe sporen ontwikkelen.

Appels en peren

Penicillium, ook wel lenticelrot genoemd, in appels en peren wordt veelal zichtbaar tijdens de bewaring. Op de vruchten ontstaan bij de neus of rondom een verwonding, ronde bruine plekken. Het rot is zacht en waterig.

Sporen kunnen overleven in de grond of middels afgestorven plantendelen. Infectie vindt onder natte omstandigheden plaats via wondjes, via de lenticellen. Bij peren vindt ook infectie plaats via de steel. De infectie vindt plaats tijdens het 2e deel van het groeiseizoen, soms al vanaf 8 weken voor de pluk. kan gemakkelijk plaats vinden door contact met gronddeeltjes of sporen die overleven op het hout. Afdruipend water neemt veelal de sporen mee over de zijkant van de vrucht. Dit kan aan de boom, maar ook watersortering is een beruchte verspreider van de sporen. De kleinste verwondingen of lenticellen kunnen een invalspoort zijn voor de sporen. Op de wond ontstaat een zachte natte eerst lichtbruine vlek. Deze vlekken worden in een later stadium donkerder van kleur en hebben duidelijk begrensde vlekken. Het zacht e, rotte weefsel komt gemakkelijk los van de rest van het vruchtvlees. De vruchtlichaampjes zijn rond van vorm, en veranderen van kleur van wit via groenblauw naar grijs. De sporen worden gemakkelijk in de bewaring verspreid.

Door een spuitbehandeling voor de oogst met Bellis , wordt het ontstaan van een penicillium vruchtrot tijdens de bewaring tot een minimum beperkt. De producten Delan DF en Delan Pro hebben een basiswerking tegen penicilium.

Penicillium bewaarrot in lelies

Zowel bij de plantgoedbewaring als tijdens de bewaring van leverbare bollen kan bewaarrot ontstaan. Op de schubben worden bruine, droge, rotte plekjes zichtbaar. Zelfs bij temperaturen onder nul. Op de aangetaste schubjes ontstaat geleidelijk aan wit schimmelpluis dat de karakteristieke blauwgroene sporen vormt. Uit de aangetaste bollen groeit een zwakke, bleekgroene plant met weinig bloemen.

Om de kans op het ontstaan van penicillium te beperken moeten beschadigingen van de bollen tijdens de oogst, bewaring en verwerking zoveel mogelijk beperkt worden. Onrijp gerooide bollen of beschadigde bollen zijn extra gevoelig voor het ontstaan van penicillium. Daarnaast is een dompelbehandeling met Securo een zeer effectieve methode om het ontstaan van penicillium op de bollen te voorkomen.

Top