Landschap

Phytophthorarot [Phytophthora cactorum]

Phytophthorarot is een schimmel die met regelmaat voorkomt in het fruit. De schimmel dringt de plant binnen op het moment dat er wonden zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het moment van planten, bij hagel of bij ontranken.

Appels en peren

In de boomgaard kunnen appels en peren geïnfecteerd raken door opspattende gronddeeltjes met phytophthorasporen.De infectie vindt plaats via lenticellen en scheurtjes in de schil. De symptomen kunnen pas na twee of drie maanden zichtbaar worden. Eerst zijn de vlekken olijfgroen en hard. Later worden ze onregelmatig van vormen licht tot donkerbruin van kleur. Het vruchtvlees verkleurt lichtbruin maar blijft wel stevig. Aangetaste vruchten infecteren elkaar en daardoor ontstaat nestrot. Kenmerkend is de alcoholgeur die de vruchten afgeven.

Aardbeien

Het eerste symptoom van deze ziekte is het slaphangen van de hartblaadjes. Daarna verliezen de nadere bladeren de glas en worden dofgroen. Ook die gaan slap hangen. Binnen een paar dagen is de hele plant verwelkt. Als de zieke plant uit de grond getrokken wordt zal deze veelal net boven de grond afbreken. De stengelbasis (het rhizoom) verkleurt van binnen peperkoek bruin. Wanneer het grootste gedeelte van de plant is aangetast sterft de hele plant af.

Top