Landschap

Varenrouwmuggen (sciaridae) [Sciaridae]

Varenrouwmuggen behoren tot de familie Sciaridae. Er zijn verschillende soorten, zoals Sciara en Lycoriella. In kassen zijn Sciara’s zeer algemeen, vooral tijdens de opkweekfase veroorzaken ze veel schade. Aan grote en gezonde planten veroorzaken ze vrijwel geen schade. Varenrouwmuggen worden ook wel humus- of mosvliegjes genoemd omdat ze vooral in een vochtige, humusrijke omgeving zijn te vinden.

Kenmerken varenrouwmug

De ontwikkelingsduur van de muggen is bij een temperatuur van 20°C ongeveer 3 weken. Hierbij doorloopt de varenrouwmug de volgende stadia; ei, vier larvenstadia, pop en het volwassenstadium. De volwassen insecten zijn 1-5 mm lange zwartgrijze muggen met betrekkelijk lange poten. De eieren worden afgezet in de grond. De pootloze larven leven in de grond en zijn 5-8 mm groot, helder wit met een glanzend zwart kopkapseltje. Ook de verpopping vind in de grond plaats.

Schade varenrouwmug

De larven van de varenrouwmug gedijen het best onder vochtige en warme omstandigheden. Zij eten schimmels en dood organisch materiaal, maar kunnen ook wortels van planten aanvreten. In zacht plantmateriaal vreten ze zich naar binnen. Bij zaailingen en stekken kan de schade aanzienlijk zijn. De vraatschade levert indirect toegangspoorten op voor ziekteverwekkers zoals de schimmels Fusarium, Pythium, Phoma en Verticillium. Volwassen muggen worden er bovendien van verdacht een rol te spelen bij het verspreiden van schimmelsporen en bacteriën. Zorg dat u op tijd begint met de varenrouwmug bestrijden om ernstige schade aan uw gewas te voorkomen.

Top