Landschap

Taxuskever (otiorhynchus sulcatus) [Otiorhynchus sulcatus]

Taxuskevers (Otiorhynchus sulcatus) behoren tot de orde Coleoptera en kunnen zeer veel schade aanrichten in de sierteelt, akkerbouw en openbaar groen.

Kenmerken taxuskever

De levenscylus van kevers bestaat uit vier stadia; ei, larve, pop en volwassenstadium. Over het algemeen zijn er vier larvenstadia. De meeste keverlarven zijn pootloos en beschikken over bijtende monddelen. De taxuskever(Otiorhynchus sulcatus) is zwart van kleur, heeft een gegroefd, mat zwart schild met gele vlekjes op de dekschilden. Deze kever is ongeveer 9 tot 11 millimeter groot. Taxuskevers leven 1 tot 3 jaar. De ontwikkeling van het eitje via verschillende larven stadia, naar pop en uiteindelijk tot de taxuskever duurt ongeveer 1 jaar.

Schade taxuskever

Zowel de volwassen kevers als de larven veroorzaken schade aan de plant. In de bodem levende larven van de taxuskever (Otiorthynchus sulcatus), die vanaf 6°C bodem-/ substraattemperatuur actief zijn, kunnen cultuurplanten door hun wortelvraat ernstig beschadigen en zelfs tot afsterven van de plant leiden. Daarnaast ontstaat vraat aan de bladeren van de waardplant door de volwassen taxuskever, die de optische kwaliteit van de plant sterk vermindert. Zorg dat u op tijd begint met de taxuskever bestrijden om onnodige schade en verlies van uw gewas tegen te gaan.

Top