Landschap

Rupsen [Lepidoptera]

Duponchelia

Duponchelia´s hebben de voorkeur voor een verscholen leefwijze en een hoge RV. De rupsen gedijen het beste als het blad net boven de grond hangt. Probeer goed in kaart waar de rupsen zich in het gewas bevinden en pas daar de bestrijding toe. Duponchelia komt vooral voor in dichte gewassen vanwege de vele schuilmogelijkheden en de hoge vochtigheid.

Kenmerken Duponchelia

Duponcheliamotjes zijn lichtbruin van kleur en hebben cremekleurige strepen op hun achterlijf. De kleur van de rups is meestal donkerbruin. Dit hangt af van het materiaal dat ze vreten. Ze kunnen 1,7-3 cm lang worden en hebben een parelachtige glans. De rupsen van Duponchelia maken veel contact met de grond.

Schade Duponchelia

De rups van de doponchelia (Duponchelia fovealis) heeft een verborgen leefwijze en is dus moeilijk te vinden. Schade van de rupsen kunt u herkennen aan vraat aan de plantvoet, vraat aan wortelhals en bladeren en voren in plantstengels.

Opogona rups

Opogona’s

Opagona´s (Opogona sacchari) ook wel banenemot genoemd tast vooral vlezige en houtachtige bloemisterij gewassen aan. De vlinder leeft 5-6 dagen en legt in deze periode 60 tot wel 80 eieren. Met een legboor worden de eieren diep in het plantenweefsel afgezet. De totale levenscyclus is ca. 90 dagen.

Kenmerken opogona

Opogona´s zijn echte nachtvlinders met lange antennen. Volwassen rupsen zijn ca. 3,5 cm lang. Ze zijn doorzichtig waardoor de inwendige organen te zien zijn. De kleur is lichtgrijs. De kop, halsring en achterkant zijn lichtbruin.

Schade opogona

De rupsen knagen de vaatbundels door, waardoor de bladeren verwelken. Later kan de hele plant afsterven. Opogona-rupsen zitten ook onder de schors van houtige siergewassen zoals bijvoorbeeld Yucca en Dracena. Ze maken veel vraatgangen met daarin uitwerpselen waardoor het hout vermolmd.

Top