Landschap

Meikever (melolontha melolontha) [Melolontha melolontha]

Engerlingen

Engerlingen zijn de larven van o.a. de rozenkever (Phyllopertha horticola) en meikever (Melolontha melolontha) en behoren tot de familie bladsprietkevers. Echter net als de snuit- en schorskevers behoren deze kevers ook tot de orde Coleoptera.

Meikever

De volwassen meikever (Melolontha melolontha) is 20-30 mm groot. De kop is donkerbruin tot zwart en de dekschilden zijn lichtbruin en iets behaard. Op het achterlijf, net onder de rand van de dekschilden, heeft de meikever driehoekige witte vlekken. De anale opening is een half maantje. Het raster hierboven is bestaat uit 2 rijen parallel lopende korte stevige haartjes. De levenscyclus van de meikever is 3-4 jaar. De jonge larven van de meikever zijn in het eerste jaar met aaltjes te bestrijden.

Schade engerlingen meikever

De engerlingen van de meikever vreten aan de wortels van de grasplanten. Bij droog weer verdroogt de zode en sterft de grasmat af. Vooral onder droge omstandigheden is de primaire schade duidelijk zichtbaar. Zogenaamde secundaire schade, veroorzaakt door zoogdieren en vogels die engerlingen eten, komt zowel onder droge als vochtige omstandigheden voor. Deze schade zoals losgetrokken en omgewoelde zode is vaak veel groter dan de primaire schade.

Top