Landschap

Fruitmot [Cydia pomonella]

De fruitmot is ca. 9 mm groot, grijsachtig van kleur en heeft een goudkleurige vlek aan de vleugelpunt. Vanaf het begin van de zomer zet de fruitmot haar eitjes af op de vruchten en bladeren. De hieruit ontstane rupsen tasten de vruchten aan. Deze worden worden noodrijp en vallen uiteindelijk af.

Vanaf het begin van de zomer, bij een temperatuur van 15 °C of hoger worden de eitjes foor de fruitmot afgezet op de vruchten en bladeren. Een pas afgezet eitje is crèmekleurig. Na enkele dagen verschijnt er een rode ring op het eitje. Op de vrucht ontstaat een inboorplekje met een rood verkleurde rand. De rups groeit uit en maakt gangen naar de pitten van de vrucht. De aangetaste vruchten worden noodrijp en vallen af. De schade ontstaan door fruitmot wordt ook wel wormstekigheid genoemd.

Bestrijding van Fruitmot in fruit

Wereldwijd komt fruitmot (Cydia Pomonella) voor in appel- en perenboomgaarden. De schade, van jaar tot jaar verschillen. Fruitmot schade kan uiteen lopen van een lichte-, tot een zeer zware vruchtaantasting. De aangetaste vruchten zijn vaak de gekleurde vruchten boven in de boom. Bestrijding van de fruitmot is lastig. Schade is vaak pas bij de oogst goed te zien en dan is het al te laat. Een goede bestrijdingsstrategie en een nauwgezette controle zijn nodig om de schade onder controle te houden.

Met behulp van RAK 3+4 aan de basis van dit bestrijdingssysteem, is het mogelijk om de fruitmot op een biologische manier met behulp van feromonen te controleren.

Top