Geef sclerotinia geen kans
06.06.2024

Sclerotinia is een ziekte die zich langzaam opbouwt in een rotatie met gevoelige gewassen als peen, knolselderij en witlof. Maar ook aardappelen zijn een goede waardplant. Sclerotinia kan jaren overleven in de grond en bij de juiste omstandigheden weer toeslaan in uw gewas.
Opbrengstderving
Na het bereiken van de temperatuursom, meestal midden juni, kiemen de sclerotiën in de bovenste laag zodra er genoeg vocht beschikbaar is. Het bodemvocht kan afkomstig zijn van zowel neerslag als beregening. De optimale (bodem)temperatuur voor kieming van de sclerotiën is 15 tot 18°C. Er verschijnen dan paddenstoeltjes aan de oppervlakte die zeer veel sporen uitstoten. Deze sporen krijgen niet veel energie mee; maar vinden ze een vochtige plek met afstervend materiaal (bijvoorbeeld afgevallen bloemblaadjes of beschadigingen) dan vindt de schimmel een goede basis om de stengel te infecteren. Na verloop van tijd knijpt de schimmel de stengel als het ware af waarna deze eerst verwelkt en vervolgens afsterft. Dit geeft niet alleen kans op verwarring bij selectiewerk in pootgoed maar ook simpelweg opbrengstderving doordat knollen aan aangetaste stengels niet uitgroeien. Soms worden de knollen systemisch besmet wat voor bewaaruitval kan zorgen.
Preventieve bestrijding met Signum
Om sclerotinia goed te bestrijden is o.a. het toepassen van Signum zeer effectief gebleken. Indien Signum preventief wordt toegepast kunnen er bestrijdingsresultaten van ruim 90% gehaald worden. Voorwaarde is dan dat er voor het sluiten van het gewas twee bespuitingen met Signum zijn uitgevoerd om de onderste stengeldelen goed te raken.
Signum in aardappelen:
- Uitstekende bestrijding van sclerotinia
- Begin op tijd; liefst twee bespuitingen voor het sluiten van het gewas
- Tevens goede preventieve werking tegen alternaria
Preventieve bestrijding met Belanty
Om sclerotinia goed te bestrijden is o.a. het toepassen van Belanty effectief gebleken. Belanty heeft preventief een goede werking tegen sclerotinia maar ook tegen zwarte spikkel. Voorwaarde is dan dat er voor het sluiten van het gewas minimaal één behandeling is uitgevoerd om de onderste stengeldelen goed te raken.
Zwarte spikkel infecteert net als sclerotinia al vroeg in de teelt. Het grote verschil met sclerotinia is dat de infectie in het loof zich pas veel later in het seizoen openbaart. Maar dan kan ook een perceel vervroegd afsterven! De loofinfectie met zwarte spikkel is over het algemeen ook pas laat te zien; en dan is het veel te laat voor een goede bestrijding. Door het gewas vroeg te beschermen tegen infecties met zwarte spikkel in de grond wordt ook voorkomen dat aan het eind van het seizoen de knollen weer geïnfecteerd kunnen worden. Een toepassing met Belanty op het “sclerotinia-tijdstip”, dus (ruim) voor het sluiten van het gewas beschermt uw gewas niet alleen tegen sclerotinia; maar ook tegen zwarte spikkel. Daarnaast heeft Belanty een uitstekende werking tegen alternaria en legt het daartegen dan ook meteen een mooie basis.
Belanty in aardappelen:
- Goede bestrijding van sclerotinia
- Goede bestrijding van loof- & knolinfecties met zwarte spikkel
- Begin op tijd; één of eventueel twee bespuitingen voor het sluiten van het gewas
- Tevens uitstekende preventieve werking tegen alternaria